Ingredience:
Počet porcí: 4
Kuřecí stehna | 720 g |
---|---|
Extra panenský olivový olej BIO | 60 ml |
Cibule kostka – mražená | 60 g |
Česnek | 16 g |
Krájená rajčata v tomatové šťávě | 400 g |
Voda | 320 ml |
Drůbeží vývar | 8 g |
Bílé víno suché | 280 ml |
Bobkový list | 1,6 g |
Rozmarýn | 6 g |
Hladkolistá petržel | 20 g |
Olivy černé | 160 g |
Polenta | 160 g |
Voda | 680 ml |
Pečicí papír | 0,4 ks |
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí stehna omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ostrým nožem je rozdělte v kloubu na dvě části. Ve velkém silnostěnném hrnci rozpálíme olivový olej, na kterém orestujeme kuřecí kousky ze všech stran dozlatova
- Opečené maso vyndáme děrovanou naběračkou na talíř a na zbylém oleji necháme na mírném ohni zesklovatět najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Jakmile cibule změkne, vrátíme do hrnce kuřecí kousky a podlijeme vínem. Víno necháme zredukovat na množství několika polévkových lžic
- Poté do hrnce přidáme drcená rajčata, kuřecí vývar, olivy, bobkový list a rozmarýn. Podle chuti osolíme, opepříme a dáme péct do konvektomatu na 35 minut při 170 °C. Kuřecí maso by mělo být měkké a omáčka zredukovaná. Před podáváním posypeme nasekanou hladkolistou petrželkou
- Do středně velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl a máslo. Přivedeme k varu a za stálého míchání metličkou vsypeme polentu. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (10 minut). Polentovou kaši rozetřeme v tenké vrstvě na pečicí plech a necháme vychladnout
- Vychladlou polentu nakrájejíme ostrým nožem na libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Polentové hranolky opepříme, pokapeme olivovým olejem, pečeme dozlatova v konvektomatu