Imitace kraba je vysoce zpracovaná potravina, vyrobená kombinací mleté ryby se škrobem, vaječnými bílky, cukrem, solí a přísadami. Napodobuje chuť, barvu a strukturu skutečného krabího masa.
I když jsou krabí tyčinky výrazně levnější než skutečný krab, jsou také méně výživné. Na druhou stanu, pokud připravujete jídlo pro zvláštní příležitost a nemáte rozpočet na skutečného kraba, imitace kraba je dobrou alternativou, která se snadno používá. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody imitace kraba?
Nutričně horší než skutečný krab
Skutečný krab má výrazně vyšší obsah některých živin ve srovnání s imitací kraba. Ačkoli obojí má podobný počet kalorií, 63 % kalorií z napodobenin krabů pochází ze sacharidů, zatímco 80 % kalorií z aljašského královského kraba pochází z bílkovin – a žádné ze sacharidů.
Pokud se snažíte zvýšit příjem bílkovin a snížit příjem sacharidů – například pokud držíte nízkosacharidovou nebo ketogenní dietu – skutečný krab může lépe vyhovovat vašim cílům.
Ve srovnání s imitací kraba má skutečný krab také výrazně vyšší obsah několika vitamínů a minerálů – včetně vitamínu B12, zinku a selenu. Je to částečně proto, že treska, hlavní ryba používaná k výrobě imitace kraba, má nižší obsah těchto živin. Imitace kraba navíc obsahuje směs ingrediencí, které tyto vitamíny ani minerály neobsahují, včetně přidaného škrobu a cukru.
Na druhou stranu, skutečný krab má tendenci mít vyšší obsah sodíku než imitace kraba, i když obojí významně přispívá k dennímu limitu 2 300 mg. Sůl se často přidává do pravého i napodobeného kraba, i když množství se liší podle značky.
A konečně, skutečný krab má obecně vyšší obsah omega-3 mastných kyselin než imitace kraba. Ačkoli lze do napodobenin krabů přidat olej bohatý na omega-3, není to běžné.
Potenciální výhody
Existuje několik důvodů, proč je imitace kraba populární. Jedním z nich je jeho přijatelná cena, protože imitace kraba je obvykle výrazně levnější než skutečný krab.
Vhodná je i imitace kraba, kterou lze přidávat do pokrmů bez další přípravy. Navíc existují imitace krabích tyčinek, které jsou rovnou baleny v porcích o velikosti svačiny s omáčkou na namáčení.
Některé imitace krabů jsou navíc bezlepkové a vyrobené bez geneticky modifikovaných (GMO) složek. A co víc, některé surimi výrobky mohou být certifikovány, aby indikovaly, že mořské plody byly získávány z udržitelných zdrojů. Stojí však více peněz a nejsou tak široce dostupné.
Potenciální nevýhody
Kromě skutečnosti, že napodobenina kraba je vysoce zpracovaná a méně výživná verze skutečného kraba, nese také obavy týkající se životního prostředí, nesprávného označování a alergenů.
Zásah do životního prostředí
Některé druhy tresky, které se používají k výrobě surimi, jsou nadměrně loveny. To ohrožuje další zvířata, které je loví jako stravu, například lachtany. Případně mohou být tresky loveny způsoby, které poškozují stanoviště jiných mořských živočichů.
To znamená, že jiné odrůdy tresky jsou považovány za udržitelné a výrobci surimi stále častěji používají jiné druhy mořských plodů s bílým masem, jako je treska pacifická a olihně. K výrobě surimi je také možné použít jiné než rybí maso, jako je vykostěné kuřecí, hovězí nebo vepřové maso – i když to není běžné.
Dalším ekologickým problémem je, že mleté rybí maso používané k výrobě surimi se několikrát promyje, aby se zlepšila barva, textura a vůně. To spotřebovává hodně vody a vytváří odpadní vodu, která musí být čištěna tak, aby nekontaminovala oceány a nepoškozovala ryby.
Nesprávné označování, bezpečnost potravin a potravinové alergie
Některé napodobeniny krabů neuvádějí přesné složky mořských plodů, což zvyšuje riziko alergií. Bez speciálního testování je nemožné znát skutečné ingredience.
Když bylo testováno 16 produktů na bázi surimi zakoupených ve Španělsku a Itálii, 25 % uvádělo jiný druh ryb než ten, který byl identifikován analýzou DNA.
Většina chybně označených výrobků byla dovezena z asijských zemí. Některé štítky dokonce vůbec neuváděly, že surimi bylo vyrobeno z ryb – významného potravinového alergenu. Označování potravinové alergie je vyžadováno v evropských zemích i ve Spojených státech, včetně dovážených potravin.
Nepřesné a neadekvátní štítky produktů zvyšují riziko alergické reakce na složku, která není řádně zveřejněna.
Nesprávné označení také skrývá potenciálně toxické ryby. Ve skutečnosti dva z nesprávně označených asijských produktů surimi obsahovaly druh ryb spojený s otravou ciguatera, což je nejčastěji hlášená nemoc z mořských plodů způsobená toxiny.
Pokud máte potravinové alergie, může být lepší vyhnout se neoznačeným imitacím kraba – jako jsou předkrmy na večírku – protože mohou obsahovat běžné alergeny včetně ryb, krabího extraktu, vajec a pšenice.
Jednoduché použití surimi tyčinek v kuchyni
Imitaci kraba najdete buď v chlazené nebo mražené části obchodů. Prodává se několik typů, včetně vloček, kousků a tyčinek.
Vzhledem k tomu, že imitace kraba je předvařená, můžete ji přímo z balení použít na studenou kuchyni, jako jsou dipy a salát, nebo ji přidat do pokrmů, které ohříváte.
Zde je několik způsobů, jak používat imitaci kraba:
- pomazánky
- studený krabí salát
- krabí koláčky
- soté
- těstovinové pokrmy
- quiche
- polévky
- předkrmy s koktejlovou omáčkou
- Sushi rolky v kalifornském stylu
- Sendviče
Imitace kraba je celkem univerzální. S ohledem na jeho výživu a zdraví byste ho však měli užívat s mírou spolu s řadou dalších zdrojů bílkovin ve vaší stravě.