Saké. V České republice pod tímto názvem najdete tradiční japonské rýžové víno. V samotném Japonsku se ale jedná o označení jakéhokoliv alkoholického nápoje. V budoucnu si saké v zahraničí budete moci vychutnat s ještě větší chutí. Vědci totiž objevili mutantní kmen kvasinek saké, který produkuje v nadměrném množství látku, která snižuje únavu a zlepšuje kvalitu spánku.
Dle vědecké studie produkuje tento mutantní kmen kvasinek saké vysoké hladiny ornithinu. 10krát větší množství ve srovnání s mateřským kmenem kvasinek, který je široce používán v japonských pivovarech. Ornithin je aminokyselina, která snižuje únavu a zlepšuje kvalitu spánku.
Saké dělané s těmito kvasinkami obsahovaly 4-5krát více ornithinu.
Vědci se původně pokoušeli získat kmeny kvasinek kvůli lepší toleranci ethanolu. Během kvašení jsou totiž kvasinky vystaveny vysokému množství ethanolu, což brání jejich růstu a životaschopnosti. Pokud by tedy byly k ethanolu tolerantnější, mohla by se zkrátit doba fermentace. Kvůli tomu izovolovali mutanty, kteří byli získáni pomocí konvenční mutageneze (náhodné mutace bez genetické modifikace).
Saké dělané s objeveným kmenem kvasinek obsahovaly 4-5krát více ornithinu. Kmen získaný v této studii lze snadno aplikovat jak na výrobu saké, tak vína a piva. Těchto kvasinek by mohlo být využito i při výrobě doplňků stravy.