Vědci na Islandu identifikovali mutaci, díky které velmi malému procentu lidí nevadí pronikavý zápach ryb. Účastníci průzkumu s touto mutací místo toho cítili příjemnou vůni karamelu, brambor nebo růží.
Genetická studie publikovaná ve čtvrtek v Current Biology zjistila, že malá část světové populace nese mutaci díky níž jí nevadí pach ryb. Studie se týkala více než 11 000 Islanďanů.
Mutaci nesly přes 2% z nich.
„Mohu vás ujistit, že tuto mutaci nemám. Mám sklon k nevolnosti, když se přiblížím k rybám, které nejsou úplně čerstvé,“ řekla pro The New York Times neuroložka a hlavní autorka studie Dr. Kári Stefánsson.
Účastníci výzkumu hodnotili různé předložené vůně od máty, přes skořici až po ryby. Skupina lidí, která nese genetickou mutaci genu TAAR5, ryby tolerovala nebo dokonce preferovala.
TARR5 totiž pomáhá vytvořit protein, který rozpoznává chemickou látku, která se nachází ve shnilých rybách a v určitých tělesných tekutinách zvířat, včetně lidského potu a moči.
Tato schopnost se vyvinula, aby pomohla našim předkům vyhnout se zkaženému jídlu. Proč ale někteří Islanďané tuto schopnost ztratili? Může to být tím, že země je známá pokrmy jako je třeba fermentovaný rejnok.