V mnohých státech, kde dochází ke znovuotevření podniků, se lidé provozující pohostinství setkávají se stejným problémem – nemají zaměstnance. Jinak tomu není u restaurací v New Yorku, které tento týden otevřely 100 % své kapacity, píše agentura Reuters.
Po více než roce tento týden otevřely newyorské restaurace kapacitu svých vnitřních prostor na 100 procent. Jako následek koronavirové pandemie se ale sektor potýká s nedostatkem pracovníků.
Majitel manhattanského baru Scruffy Duffy’s, který je zavřený déle než rok, Pat Hughes, uvedl pro agenturu Reuters, že se bar znovu neotevře, dokud nenajde dobrého barmana. Jako problém ale vidí to, že někteří lidé vydělávají více na podpoře v nezaměstnanosti a pomoci v rámci pandemie.
„Pokud jste nezaměstnaní, dostáváte…750 dolarů týdně…Takže pokud pracujete v baru nebo restauraci, nevyděláváte takové peníze,“ uvádí Hughes.
Hughes proto říká, že bude muset lidem nabídnout vyšší mzdy, aby je přilákal. To se však přenese na spotřebitele. „A kolik je zákazník ochoten zaplatit za hamburger nebo Bud Light? Už teď je to drahé,“ dodává.
Podle webových stránek Joblist, které zprostředkovávají nabídky zaměstnání, se počet pracovních míst v pohostinství v New Yorku za poslední tři měsíce téměř zdvojnásobil.
Současný zájem o pracovní místa v pohostinství v New Yorku ovšem klesl o více než 40 % od svého maxima v červnu, kdy došlo k první vlně znovuotevření.
Někteří úplně změnili obor
Dle majitele a šéfkuchaře francouzské restaurace na Manhattanu Paula Denamiela se mnoho bývalých pracovníků v pohostinství rozhodlo toto odvětví úplně opustit. Důvodů bylo mnoho, lidé si dle něj uvědomili, že je to těžké a zdali je to to, co opravdu chtějí dělat.
Jako příklad uvádí agentura Reuters příběh bývalého barmana Aarona Kolatche, který osm let pracoval v jednom z nejoblíbenějších barů v New Yorku. Během pandemie se ale naučil kódovat a uvědomil si, že chce změnit kariéru a stát se softwarovým inženýrem.