Přínosy lněného semínka Lněné semínko se často používá ke zlepšení trávicího zdraví a úlevě od zácpy – je obzvláště prospěšné, když je mleté, protože celá semínka mohou projít trávicím systémem bez poskytnutí stejné úrovně přínosů.
Lněné semínko může také pomoci snížit celkovou hladinu cholesterolu v krvi a hladinu LDL (neboli „špatného“) cholesterolu, což pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění.
Mayo Clinic nabízí následující tipy pro přidání lněného semínka do vaší stravy:
- Přidejte lžíci mletého lněného semínka do snídaňových cereálií
- Smíchejte lžíci mletého lněného semínka do kelímku jogurtu
- Pečte mleté lněné semínko do sušenek, muffinů, chleba a dalšího pečiva
Lněné semínko a rakovina prsu Aby zjistili, zda lze vztah mezi střevními mikrobioty a miRNA mléčné žlázy upravit tak, aby snížil riziko rakoviny prsu, vědci krtili myši složkami lignanů lněného semínka.
Vědci zjistili, že mikrobiota a miRNA mléčné žlázy jsou skutečně vzájemně spojeny a že lignany lněného semínka mění tento vztah na nekancerogenní.