Ve věku 80 let zemřel Pavel Pospíšil, legendární kuchař, který se stal prvním Čechem oceněným prestižní michelinskou hvězdou. Jeho příběh je spojen s emigrací, tvrdou prací a výjimečným talentem, díky kterému se stal ikonou nejen české, ale i mezinárodní gastronomie.
Pavel Pospíšil opustil Československo na konci 60. let a usadil se v Německu. Jak informuje server Echo24, po roce 1969 zůstal v emigraci, kde si roku 1972 udělal mistrovské zkoušky a začal pracovat v prestižním hotelu Frankfurter Hof. Svého největšího úspěchu dosáhl v roce 1980, kdy jeho vlastní restaurace poblíž Baden-Badenu získala michelinskou hvězdu.
Zomrel český šéfkuchár Pavel Pospíšil. https://t.co/87gaPeVzZH
— Aktuality.sk (@Aktualitysk) December 17, 2024
Původně chtěl být malířem, ale otec ho nasměroval k gastronomii. Kuchařský um získával už jako učeň ve Vyškově. Jak uvádí Blesk.cz, v restauraci poprvé připravoval husu na starém sporáku na uhlí, což ho inspirovalo k dalšímu rozvoji. Po několika letech praxe se stal šéfkuchařem, jehož restaurace se pravidelně objevovala mezi nejlepšími podniky v Německu.
Pospíšil byl nejen výjimečný kuchař, ale také známá osobnost. Na Slovensku moderoval více než deset let pořad Tajomstvo mojej kuchyne s herečkou Kamilou Magálovou. „Budu navždy vzpomínat a děkovat mu za společných překrásných jedenáct let,“ uvedla herečka pro slovenská média.
V posledních letech se Pospíšil potýkal se zdravotními problémy, které ovlivnily jeho aktivní působení v gastronomii i televizi. Jak píše Blesk.cz, stále však provozoval restauraci a hotel Krone. Inspiroval nejen kolegy, ale i mladé kuchaře, pro které byl vzorem propojení tradice a kreativity.