Ořechy jsou velmi oblíbené jídlo. Jsou dobré, pohodlně se jedí a můžete si na nich pochutnat při všech možných druzích strav – od keto až po veganskou. Přestože mají vysoký obsah tuku, mají také řadu výhod pro zdraví a vaši tělesnou hmotnost. Jaké to jsou?
Co jsou ořechy
Jedná se o jádra semen, která se široce používají při vaření nebo se konzumují samostatně jako svačina. Mají vysoký obsah tuku a kalorií. Skládají se z tvrdé nepoživatelné vnější skořápky, kterou je obvykle nutné rozlomit, aby se jádro uvolnilo. Naštěstí si můžete většinu ořechů koupit už vyloupaných a připravených k jídlu.
Nejčastěji konzumované druhy jsou: vlašské, lískové, kešu, pistácie, piniové oříšky, pekanové, makadamové, mandle a brazilské ořechy. Ačkoli arašídy jsou technicky luštěniny, obvykle se kvůli podobnému výživovému profilu a vlastnostem označují jako ořechy.
Přínosy pro zdraví
Skvělý zdroj mnoha živin
Ořechy jsou velmi výživné. 28 gramů míchaných ořechů obsahuje:
Kalorie: 173
Bílkoviny: 5 gramů
Tuk: 16 gramů
Sacharidy: 6 gramů
Vláknina: 3 gramy
Kromě toho obsahují vitamín E, hořčík, fosfor, měď, mangan, selen.
Některé ořechy mají vyšší obsah určitých živin než jiné. Například jen jeden para ořech poskytuje více než 100 % referenčního denního příjmu selenu. Obsah sacharidů v ořechách je velice variabilní. Lískové, makadamové a para ořechy mají méně než 2 gramy stravitelných sacharidů na porci, zatímco kešu téměř 8 gramů. Ořechy jsou obecně vynikajícím jídlem při nízkosacharidové stravě.
Ořechy jsou nabité antioxidanty
Antioxidanty, včetně polyfenolů v ořechách, mohou bojovat proti stresu tím, že neutralizují volné radikály. To jsou nestabilní molekuly, které způsobují poškození buněk a zvyšují riziko onemocnění. Jedna studie prokázala, že vlašské ořechy mají větší schopnost bojovat proti volným radikálům než ryby.
Jiná studie zjistila, že 2-8 hodin po konzumaci celých pekanových ořechů došlo u účastníků k 26-33% poklesu hladiny špatného cholesterolu – hlavního rizikového faktoru pro srdeční choroby.
Mohou pomoci při hubnutí
Ačkoli jsou považovány za vysoce kalorické jídlo, výzkum naznačuje, že ořechy vám mohou pomoci zhubnout. Obzvláště mandle či pistácie podporují úbytek hmotnosti. Vaše tělo neabsorbuje všechny kalorie, protože část tuku zůstává během trávení zachycena ve vláknité stěně ořechu.
Hladina cholesterolu
Mají působivé účinky na hladinu cholesterolu a triglyceridů. To pomáhá obzvláště lidem, kteří jsou obézní a mají cukrovku. Tato superschopnost ořechů může být způsobena jejich vysokým obsahem nenasycených kyselin.
Přínos pro diabetes 2. typu a metabolický syndrom
Cukrovka typu 2 je běžné onemocnění postihující stovky milionů lidí na celém světě. Metabolický syndrom označuje skupinu rizikových faktorů, které mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění, cévní mozkové příhody a cukrovky 2. typu.
Několik studií ukázalo, že hladina cukru v krvi, krevní tlak a další ukazatele zdraví se zlepšují, když lidé s diabetem typu 2 a metabolickým syndromem zahrnují do své stravy ořechy.
Mohou snížit zánět
Zánět je způsob, jak se vaše tělo brání před úrazy, bakteriemi a jinými potencionálně škodlivými patogeny. Chronický, dlouhodobý zánět však může způsobit poškození orgánů a zvýšit riziko onemocnění. Ořechy mají silně protizánětlivé vlastnosti. Výzkum naznačuje, že jejich konzumace může snížit zánět a podpořit zdravé stárnutí.
Vysoce prospěšná vláknina
Mají vysoký obsah vlákniny. Mnoho druhů vlákniny funguje jako prebiotikum nebo potrava pro vaše prospěšné střevní bakterie. I když vaše tělo nemůže trávit vlákninu, bakterie v tlustém střevě ji potřebují. Fermentují ji a přemění na prospěšné mastné kyseliny. Vláknina zlepšuje zdraví střev, snižuje riziko cukrovky a obezity. Navíc vás zasytí.
Snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice
Jsou nesmírně prospěšné pro vaše srdce. Svým vlivem na hladinu cholesterolu, funkci tepen a protizánětlivými účinky pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění a cévních mozkových příhod.
Ořechy si můžete vychutnat celé, jako oříškové máslo, nebo nasekané na pokrm. Jsou nejzdravější syrové nebo opečené. Skladujte je při pokojové teplotě, v lednici nebo mrazáku – tam vám vydrží déle čerstvé. Jejich pravidelná konzumace může mnoha způsoby zlepšit vaše zdraví a pomoci vám při hubnutí. Pokud je jíte s mírou, jsou ořechy chutným doplňkem zdravé a vyvážené stravy.