Tyto potraviny mohou pomoci předcházet některým nemocem souvisejícím s věkem, kognitivnímu poklesu a vráskám.
Přečtěte si, které potraviny jsou podle dietologů nejlepší pro zpomalení stárnutí po padesátce.
Proces stárnutí bohužel nelze zastavit. Jíst správné potraviny a vyhýbat se některým škodlivým ho však může pomoci zpomalit a zlepšit vaše zdraví. Pokud vás zajímá, které potraviny bojují proti procesu stárnutí po padesátce a které mohou být škodlivější, pokračujte ve čtení.
Borůvky
Borůvky jsou plné antioxidantů, o kterých Holly Klamer, MS, RDN, registrovaná dietoložka a autorka v My Crohns And Colitis Team, říká, že mohou chránit buňky před poškozením a pomoci zpomalit nástup příznaků stárnutí.
„Konkrétně bylo prokázáno, že borůvky pomáhají chránit před kognitivním poklesem spojeným se stárnutím podle hodnocení z roku 2020. Studie z roku 2012 také dospěla k závěru, že antioxidanty z bobulí mohou pomoci zpomalit kognitivní pokles u starších dospělých,“ říká Klamer.
Ořechy
Ořechy jsou také skvělým doplňkem vašeho jídelníčku po padesátce. Bylo totiž zjištěno, že zpomalují proces stárnutí a bojují proti úbytku kognitivních funkcí.
„Jsou (ořechy) dobrým zdrojem mnoha živin, které mohou pomoci zpomalit stárnutí, jako jsou antioxidanty, tuky prospěšné pro srdce a minerály,“ říká Klamer, „a podle studie z roku 2014 může zahrnutí ořechů jako součásti zdravé stravy snížit riziko srdečních chorob, cukrovky, metabolického syndromu a přibírání na váze kolem padesátky.“
Avokádo
Pokud chcete zpomalit proces stárnutí, zvažte přidání avokáda do vašeho nákupního seznamu.
„Avokádo obsahuje antioxidanty proti stárnutí, jako jsou vitamíny B, C, kyselina listová, hořčík, lutein a beta-karoten,“ říká registrovaná dietoložka Rachel Fine, RDN, majitelka To The Pointe Nutrition.
Listová zelenina
Je důležité jíst dostatek listové zeleniny v každém věku, ale po padesátce může pomoci zpomalit proces stárnutí.
„Zeleň, jako špenát, kapusta nebo mangold, jsou nutričně bohaté potraviny. Obsahují mnoho vitamínů a antioxidantů, které mohou snížit oxidační stres. Výzkum ukázal, že konzumace alespoň jedné porce takové zeleniny denně může mít za následek zpomalení poklesu kognitivních funkcí,“ říká Elena Paravantes, RD, zakladatelka Olive Tomato a autorka The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners.