Světoznámý výrobce kečupů se rozhodl jednou pro vždy utnout diskuze spotřebitelů o tom, zda je nutné kečup uchovávat v chladu. Olivia Lennon z Heinz Tomato Ketchup vydala prohlášení, ve kterém vše vysvětlila. Zprávu vydala řada online deníků, například Daily Mail nebo Daily Star.
Dávat kečup do lednice nebo ho stačí nechat po ruce na kuchyňské lince? To je otázka, která rozdělovala svět na dvě poloviny. Výrobce kečupů Heinz Tomato Ketchup se nyní rozhodl na ni dát odpověď jednou pro vždy. „Pro informaci: Kečup. patří. do. lednice!!!“vzkázala společnost svým 19 500 sledujícím na Twitteru. Jak se ale zdá, ani oficiální zpráva výrobce milovníky rajčatové pochoutky neuspokojila. Dál se vedou o správnosti skladování živé diskuse. Příspěvek na Twitteru má téměř 4 miliony zobrazení, přičemž mnozí s výrokem nesouhlasí. Stále si stojí za svým, že kečup v lednici být nemusí.
Is it the fridge, or the cupboard…? https://t.co/d4dq4ipjEM
— Daily Star (@dailystar) June 29, 2023
Kečup jen tak na stole
„Nikdy jsem neskladovala kečup v lednici. Mám ho ve skříni nebo na desce,“ reagovala na to jedna žena. „Kdyby musel být v lednici, dali by to tam přeci i v supermarketu,“ psal na internetu další. „Nosím ho jen tak v kapse. Nikdy nevíte, kdy narazíte na svačinu, ke které je potřeba kečup,“ snažil se to odlehčit jiný uživatel. Zatímco druhý tábor s ukládáním do lednice souhlasil. „Samozřejmě, že po otevření do lednice, je na tom něco divného?“
Mýlila se i Victoria Beckham
Podle zpráv ve Velké Británii, kolébce kečupu Heinz, byla vypracována studie, podle které skoro půl národa uskladňuje kečup nesprávně. „Studie provedená na 2 000 Britů ukázala, že čtyři z deseti lidí uchovávali svůj kečup Heinz nesprávně ve skříni, nikoli v lednici,“ píše se v deníku Daily Mail i Daily Star. Výzkum také odhalil, že největšími „provinilci“ jsou obyvatelé Sheffieldu. Téměř dvě třetiny (62 %) z nich nechávají kečup ve skříni. Do hádek, které se strhly na sociálních sítích, se zapojily i známé osobnosti. Mezi nimi například americká rapperka Cardi B nebo bývalá zpěvačka Spice Girls, Victoria Beckham. Obě se ve správném způsobu skladování mýlily.
Olivia Lennon z Heinz Tomato Ketchup přišla i s podrobnějším vyjádřením: „Vždy byla jen jedna správná odpověď. Jsme rádi, že se můžeme podělit s milovníky Heinz Tomato Ketchup po celé Velké Británii o sdělení, že náš kečup musí být v lednici. Ačkoli víme, že mnoho našich fanoušků skladovalo kečup ve skříni, doporučujeme po otevření chladit. Je to nejlepší způsob, jak zachovat lahodnou kyselou chuť našeho kečupu, kterou znáte a máte rádi,“ citují ji média. „Heinz Tomato Ketchup má přirozenou kyselost, díky které je při skladování stabilní. Po otevření však může být ovlivněna podmínkami skladování. Takže, ať už si ho dáváte na hamburger nebo ho používáte k přípravě pizzy, Heinz doporučuje, abyste ho vždy po použití vrátili zpět do lednice,“ dodává.
Slavný kečup byl poprvé vyroben v Pittsburghu v USA. V roce 1869 ho vytvořil tehdy pětadvacetiletý Henry Heinz. V roce 1876 se výrobky poprvé objevily v obchodech. Lahůdka původně zvaná „Catsup“ se brzy dostala na mezinárodní trh, když ji koupila společnost Fortnum & Mason v Londýně. Heinz je dnes výrobce i dalších produktů, jako jsou majonézy nebo pečené fazole v rajčatové omáčce.