Kefír je skvělé přírodní probiotikum a snadno si ho připravíte sami doma. Pokud však máte alergii na mléko, znamená to, že se musíte kefíru vzdát? Naštěstí nikoliv.
Alergie na mléko
Pokud máte alergii na mléko, můžete ho nahradit sójovým mlékem nebo kokosovou smetanou. Fermentované potraviny mohou obsahovat stopy histaminu, což může být problém, pokud máte závažné alergie na histamin.
I lidé s intolerancí na mléčné výrobky jsou často schopni konzumovat kefír, protože po fermentaci má nižší hladinu laktózy. Pacienti trpící IBS/IBD by měli nejprve vyzkoušet několik mililitrů. Pokud vyrábíte silný kefír, může být přítomno stopové množství alkoholu.
Here are 5 dairy foods that are naturally low in lactose;
— Impact 4Life Wellbeing (@4lifeImpact) June 16, 2022
*Hard cheese
*Probiotic yogurt
*Lactose-free protein powders
*Kefir
*Heavy cream
Additionally, plant based dairy alternatives for vegans are also great lactose-free options.#wellbeing #wellness #eatwell #foodmood #active pic.twitter.com/6sp793ltoj
Kolik kefíru byste měli vypít
Do svého střeva zavedete mnoho nových druhů, což může občas vyústit v mírné příznaky žaludeční nevolnosti. Začněte proto s konzumací postupně, první den nebo dva čajovými lžičkami a během několika příštích dní zdvojnásobte až na cca 150 ml (i když je to volitelné, předávkovat se nemůžete).
Kefír s rostlinnými alternativami
Kefír můžete vyrobit z rostlinných alternativ, jako je kokos, sója nebo oves. Ať už si vyberete cokoli, potřebujete vysoký obsah kalorií a asi 3,5 g cukru na 100 ml. Cukr bude zdroj sacharidů pro mikroby.
Sójové mléko vytváří vynikající hustý kefír a zrna v tomto médiu obvykle rostou. Konzervovaný kokosový krém je lepší volbou než kokosové mléko a poskytuje hustou, kyselou, téměř jogurtovou konzistenci. Vyberte si organickou značku, protože ty neobsahují žádné přísady. Jak dobře přežijí nemléčný životní styl zcela závisí na vašich vlastních kefírových zrnech a mikrobech, které obsahují. Pokud si všimnete, že nedělají kefír nebo málo rostou, zkuste je na pár dní osvěžit v nějakém klasickém mléce. S výjimkou sójového mléka, které obsahuje mnoho peptidů s krátkým řetězcem, nebyly dosud prozkoumány zdravotní přínosy jiných alternativ mléka.
Váš přecezený kefír může jít rovnou do lednice, pokud ho chcete mít čistý. Několik hodin v lednici zlepšuje chuť a také texturu, protože kefír má tendenci trochu zhoustnout. Při stání se může oddělit – nebojte se, protřepejte nebo šlehejte vidličkou, aby se znovu homogenizoval. Vyzkoušejte ho ve snídaňovém smoothie nebo ho rozmixujte s mraženým banánem na instantní zmrzlinu. Můžete také zkusit přidat špetku soli a scedit, abyste vytvořili labneh. Připravte si krémový kefírový dresink a spárujte ho se salátem.