Není žádným tajemstvím, že tmavá čokoláda je zdravá. Obsahuje různé sloučeniny, které nabízejí různé zdravotní výhody, a lze ji bez pocitu viny konzumovat každý den. Nicméně velikost porce je důležitá a přílišná konzumace této pochoutky může přidat kalorie, tuky a cukr do vaší stravy, čímž se obrací její pozitivní účinky na zdraví.
Tmavá čokoláda obsahuje hodně kakaových pevných látek. Tyto kakaové pevné látky obsahují sloučeninu známou jako flavanoly, které při vysokých hladinách mohou pomoci snižovat cholesterol a krevní tlak, snižovat riziko vzniku diabetu a dokonce zlepšovat kognitivní funkce. Ze všech variant čokolády obsahuje tmavá čokoláda největší množství kakaových flavanolů. Mléčná čokoláda obsahuje méně a bílá čokoláda žádné. Kakaové flavanoly přítomné v tmavé čokoládě ji činí zdravým pochoutkou, ale zároveň jí dodávají hořkou chuť.
Výrobci tyto látky zpracovávají, aby byla čokoláda chutnější a méně hořká, ale to může vést ke snížení nebo eliminaci těchto zdravých sloučenin. Matt Hartings, asistent chemie na Americké univerzitě, vysvětlil, že při zpracování čokolády hraje roli mnoho faktorů, jako je pražení a fermentace. I když tyto procesy mohou zlepšit chuť a dodat čokoládě určitou vůni, mohou také ovlivnit obsah flavanolů. Hartings uvedl, že například pražení.