Thajská kuchyně se těší mezinárodní oblibě. Existuje ale jeden pokrm populární v nejchudších částech Thajska, jemuž je dobré se vyhnout. Stačí totiž jediné kousnutí a můžete dostat rakovinu jater. Lepší je proto zůstat u osvědčeného sushi. Napsaly o tom deníky Mirror a Daily Star.
Rakovina jater patří mezi nejnebezpečnější typy této nemoci. Zpočátku probíhá zcela bez příznaků, což vede k pozdní diagnóze, kdy už je na léčbu pozdě. Je proto známá jako „tichý zabiják“. V posledních letech se šíří v nejchudších regionech Thajska.
Lidé v těchto oblastech nemají peníze, a tak často konzumují levný pokrm zvaný koi pla, obsahující rozemleté syrové ryby, bylinky, koření a citronovou šťávu. Tohle jídlo mají v oblibě miliony lidí. Konzumace syrových ryb však přináší obrovská rizika.
🔔 | „It’s a very big health burden around here…“ – Single bite of koi pla Thai dish can give you liver cancer https://t.co/QkOpkmIrpE
— LADbible News (@LADbibleUKNews) September 12, 2023
Stačí jediné kousnutí a můžete dostat rakovinu jater. Nemůže za to však samotné rybí maso, ale parazit zvaný motolice, který v něm často žije. Tento ploštěnec vedl až k bizarnímu rozšíření rakoviny jater zejména v provincii Isaan.
Ročně tam zabije dvacet tisíc lidí, upozornil deník Mirror. Tato nemoc podle odhadů lékařů představuje více než padesát procent případů rakoviny diagnostikované u mužů v tomto regionu oproti deseti procentům ve světě.
Umírají tiše v nevědomosti
Osvětu v Isaan šíří podle deníku Daily Star lékař Narong Khuntikeo. Oba jeho rodiče zemřeli na rakovinu žlučových cest oficiálně známou jako cholangiokarcinom. Poté se Narong Khuntikeo vydal na dráhu chirurga se specializací na onemocnění jater.
Khuntikeo dal dohromady tým lékařů, vědců a dalších expertů a vydal se testovat tamní vesničany s ultrazvukovými přístroji a sadami na testování moči. Místní totiž netuší, že konzumací koi pla riskují svůj život.
„Nikdo o tom neví proto, že umírají tiše jako listí padající ze stromu,“ vysvětlil lékař. Bez rychlého chirurgického zákroku nemají lidé téměř žádnou šanci na přežití. Motolici a abnormální příznaky jater mělo po testech 80 procent vesničanů.
Khuntikeo se svým týmem šíří v regionu osvětu o škodlivosti tohoto pokrmu a vypracoval i školní osnovu o rizikovosti konzumace syrových potravin. Přiznal však, že přesvědčovat starou generaci není vůbec snadné.
Starší lidé jsou odolní vůči změnám. Mají pocit, že vaření ryb ničí jejich chuť, i když je to nejlepší způsob, jak parazita zabít. Vesničany navíc není snadné ani na přítomnost motolice otestovat.