Nevíme jak vy, ale my pamatujeme doby, kdy pro nás nebylo větší dobroty než borůvky nebo jahody s cukrem. Prostě dětství.
Od té doby se však naše chuťové buňky trošku vytříbily a i v kuchyni nám to jde trochu lépe, takže jsme si dali za úkol nabídnout vám něco rychlého, snadného a minimálně stejně chutného.
Né nadarmo se říká, že ty nejjednodušší věci jsou ty nejlepší a tak jsme pro vás vymysleli takovou úžasnou barevnou ovocnou pochoutku, která je nejen pastvou pro naše chuťové buňky ale i pro oči. No nemyslíte, že ta fialová pěna vypadá lákavě? Slibujeme, že příprava vám zabere tak max. 15 minut i se servírováním.
Krém:
- 3 lžíce borůvkových povidel nebo svařte narychlo borůvky s cukrem v menším hrnci do zhoustnutí
- 150 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžičky práškového cukru nebo dle potřeby
Ostatní:
- 2 hrsti čerstvých nebo mražených borůvek
- piškoty, nadrcené sušenky, ovesné vločky, Granola / müsli nebo ořezky z upečeného korpusu
- máta na ozdobu
Postup:
- Smetanu na šlehání vyšleháme do pevné pěny, přidáme borůvková povidla, popřípadě dosladíme cukrem a chvilku prošleháme, aby se ingredience spojily a šlehačka dostala krásnou fialovou barvu. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a ještě jednou prošleháme. Dáváme pozor, abychom šlehačku neprešlehali.
- Do menších pohárků budeme vrstvit. Na spodek sklenice nadrobíme ořezky z upečeného korpusu nebo použijeme jinou z výše zmíněných alternativ. Přidáme vrstvu šlehačkové pěny, následuje vrstva čerstvých nebo mražených borůvek a další vrstva korpusu nebo pěny – záleží jak máte velké pohárky a čeho chcete mít ve skleničce nejvíce. My dáváme nejvíce pěny a čerstvých borůvek. Nakonec jen ozdobíme podle vlastní fantazie. Můžete dát zchladit nebo ihned jíst. Hotový pohárek vám vydrží v ledničce 2-3 dny.