Tato žampionová polévka s Jihočeskou nivou Premium chutná jako z francouzské restaurace. Vyšperkovaná do posledního detailu, kterým je právě prémiový modrý sýr.
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience (6 porcí)
- 400 g žampionů
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 střední brambory
- špetka muškátového oříšku
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce Jihočeského másla
- 700 ml vývaru nebo vody
- 150 ml Jihočeské čerstvé smetany
- sůl, pepř
- 100 g Jihočeské nivy Premium
Návod na přípravu
Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo.
V hrnci na másle osmažíme nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme žampiony a restujeme je asi 5 minut. Na poslední minutku přidáme i prolisovaný česnek. Vše zalijeme vývarem, přidáme brambory, bobkový list a lehce osolíme (budeme přidávat ještě Jihočeskou nivu Premium, která je slaná, tak solíme méně).
Vaříme asi 25 minut, poté přidáme smetanu, muškátový oříšek, půlku nastrouhané Jihočeské nivy Premium a minutku provaříme. Poté vyndáme oba bobkové listy a polévku rozmixujeme do hladka. Dochutíme solí a pepřem.
Při podávání můžeme polévku ozdobit restovanými žampiony a zbylou Jihočeskou nivou Premium.